VACUNACIÓ SARS-Cov-2 en persones amb SD

Són moltes les inquietuds que ha generat la pandèmia que estem vivint, des de quins símptomes experimentarem si ens contagiem fins a dubtar en l’administració de les recents vacunes. La preocupació pot créixer quan parlem de poblacions més reduïdes, amb què difícilment s’ha pogut investigar el desenvolupament del virus o l’eficàcia i efectes secundaris de les vacunes, com són les persones amb la síndrome de Down (SD). Tot i això, tenim resultats d’alguns estudis que s’han fet en aquests grups i que, generalment, recomanen seguir la mateixa línia de prevenció que en la població general.

Els principals signes i símptomes de la COVID-19 i els factors de risc de malaltia greu són similars a la resta de persones. No obstant, les persones amb la síndrome de Down presenten taxes de mortalitat significativament més altes, especialment a partir dels 40 anys i tenen més risc que la població general de patir complicacions i aquest fet no s’explica per comorbiditats addicionals.

Pel que concerneix als infants i adults joves amb la síndrome de Down, les taxes de mortalitat són menors, però més altes en comparació amb les persones sense la síndrome de Down dels mateixos grups, tot i així, es necessiten més dades per poder confirmar aquest patró.

Aquests resultats emfatitzen la necessitat de protegir les persones amb la síndrome de Down, en especial a les d’edat més avançada de les infeccions del SARS-Cov-2 i, per tant, es recomana el mateix ús de mesures preventives que en la població general, com són limitar l’exposició per distanciament social i l’accés a activitats segures amb protecció respiratòria. Estratègies addicionals inclouen donar prioritat a les persones amb la síndrome de Down per a les immunitzacions de la grip, el pneumococ i la SARS-Cov-2.

La Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) recolza les recomanacions de la Trisomy 21 Research Society (T21RS). Per tant les persones amb SD més grans de 40 han de ser una priorització en els programes de vacunació, però també es recomana vacunar a partir dels 16 anys, igual que a la resta de població. Per últim, destacar que la T21RS, assenyala que no hi ha evidència de què les vacunes estiguin associades amb un increment d’efectes secundaris en persones amb la síndrome de Down.